DAV Science Solutions Class 7: Transportation in Plants and Animals

Transportation in Plants and Animals Class 7

Ques 1: What will happen if the xylem tissue gets damaged in a branch of a tree?

Ans 1: If xylem tissue gets damaged then important substances like water and minerals will not be transported. Xylem is responsible for the transportation of water and minerals in a plant. The plant will not be able to survive if the tissue gets damaged.

 

Ques 2: Define Transpiration

Ans: The loss of water from the plants in the form of vapours is known as transpiration. The excess water evaporates and is released in the air.

 

Ques 3: Name three types of blood vessels

Ans 3: Three types of blood vessels are Capillaries, Arteries, and Veins

 

Ques 4: State any two functions of the blood.

Ans 4: Blood helps in the transport of oxygen to the tissues

It also helps in the transportation of nutrients like glucose, amino acids and other substances to different parts of the body.

 

Ques 5: Define the term Pulse Rate

Ans 5:  Pulse rate denotes the number of beats taken by our heart in a minute. On average, the human heart beats 60 to 100 times per minute.

Don’t Miss: Electric Current and Its Effects Solutions Class 7 DAV

 

Part E  Transportation in Plants and Animals: DAV Science Solutions

Ques 1: Briefly explain the transport of water and minerals in plants

Ans 1: Transportation of water and mineral in plants take place through xylem tissue. Xylem has tracheids and vessels which help in transportation. Xylem tissues help in the movement of water and minerals from roots to the leaves of plants.

 

Ques 2: Describe in brief the function of the human heart

Human heart Class 7
Human Heart class 7 Science

 

Ans 2: Heart is responsible for transporting blood to different parts of the body. The blood carries various substances with itself. The human heart has 4 chambers in it namely Right Atrium, Right ventricle, Left atrium, left ventricle. The upper two chambers are known as the right atrium and left atrium, the lower ones are known as the left ventricle and the left atrium.

Deoxygenated blood enters the right atrium. Blood from the right atrium enters the right ventricle, from where the blood is passed to the lungs for purification. After that, the oxygen rich blood from the lungs enters the left atrium. Then the blood moves to the left ventricle which pumps the blood to different parts of the body. So, the continuous series of contractions and expansion in the heart is responsible for the transfer of blood to all parts of the body.

 

Ques 3: State the functions of the three types of blood vessels

Ans 3: The three types of blood vessels which function in the human’s body are: Veins, Arteries, and Capillaries. Arteries carry blood away from the heart. It carries nutrient-rich oxygenated blood to different parts of the body.

Veins bring back blood from body parts to the heart for purification.

Capillaries connect the veins with arteries.  They help in movement of nutrients from the blood to the cells of the human body. They also help in the transportation of wastes back to the blood from the cells.

 

Ques 4: Give one function each of RBC, WBC, and platelets

RBC stands for Red blood cells. They carry oxygen and CO2 to and from the body parts.

WBC stands for White blood cells are responsible for the immunity of our body. They help us to fight different diseases.

Platelets are responsible for blood clotting. Blood clotting is important at the time of injury to stop the flow of excess blood from the body.

 

Ques 5: Draw a neat and well-labeled diagram of the human excretory system.

Ans 5:

human excretory system class 7
Human Excretory system Diagram class 7

 

 

 

 

 

 

 

Deepak Kumar

Deepak Kumar is the founder of careeradvice4u.com. He is a Professional Blogger, web designer, and a teacher too. He has done Computer Science from Delhi University and has 8 years of teaching experience. He teaches various subjects upto XII class and above that also. He had in his mind from a very long time to use his blogging passion for the help of School, college students, and other job seekers. Careeradvice4u will bring to you all the information and stuff that you need to shape up your career. He is also the founder of successfully growing tech blog: techadvises.com and also runs his own Web Solutions company, xPress Web Solutions, which deals in all types of web solutions- Web designing, development and Android apps designing.

below post

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. DAV Class 7 Science Solutions: Electric Current and Its Effects - CAREERADVICE4U
  2. Nelson Mandela Long Walk To Freedom Summary: Class 10 English Literature - CAREERADVICE4U
  3. DAV Class 6 Science Back Exercise: Ch 2 Food [ With Examples ] - CAREERADVICE4U

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.